Az Ubuntu Linux rendszer indítására vonatkozó beállítások

Ez a leírás egy hasznos segédprogramról szól, amely könnyen kezelhető hozzáférést enged a rendszerindítás testreszabására. A segédprogram nem más, mint a StartUp-Manager nevű alkalmazás, aminek segítségével akár a betöltőképernyő alapértelmezett hátterét, sőt felbontását is megváltoztathatjuk.

1) Telepítés

Indítsuk el a Synaptic csomagkezelőt és a startupmanager csomagot megtalálva vagy Terminál-ból (sudo apt-get install startupmanager paranccsal) telepítsük fel.

2) Használat

Telepítést követően a Rendszer -> Adminisztráció -> StartUp-Manager menüpontról indíthatjuk.

A jelszavunk megadása után a következő képernyőt láthatjuk:

A legelső, Boot options feliratú fülön elsőként a bootmenü várakozási idejét - melyet akár ki is kapcsolhatunk - és az alapértelmezetten kiválasztott, indítandó operációs rendszert tudjuk meghatározni. Az Ubuntu rendszer betöltési képernyőjének felbontását és színmélységét határozhatjuk meg a Display feliratú résznél, legalul pedig engedélyezhetjük vagy tilthatjuk a bootmenü, a bootképernyő (splash) és a töltés közben kiírandó információk megjelenítését.

A következő, Appearance fülre kattintva a bootmenü karaktereinek és hátterének színeit választhatjuk ki legjobban tetszőre, vagy akár villogóvá (Blink) is tehetjük azokat. Lehetőség van előre elkészített témák használatára is, amelyet a Manage bootloader themes feliratú gombra kattintva tudunk hozzáadni. Végül pedig a rendszer betöltésekor megjelenő képernyőt (usplash) tudjuk szintén hozzáadni és kiválasztani.

A Security fülön a rendszer indítására vonatkozó lehetőségeket találjuk, a rendszer elindítását megakadályozhatjuk így illetéktelen próbálkozóktól. Az itteni beállításokat kellő figyelemmel végezzük, jelszavunk elvesztése ugyanis komolyabb károkhoz vezethet a számítógép használhatatlansága miatt.

A legutolsó, Advanced fül főleg tapasztaltabb felhasználóknak jelent megoldást az itt elérhető beállítások elvégzésével. Ha rendszerünk egynél több Kernel verzióval is elérhető, kiválaszthatjuk, hogy indulásnál mennyi szerepelhet maximálisan a bootmenüben. A Misc. feliratú résznél további menüpontokat kapcsolhatunk be a memóriateszt (memtest86+) és a helyreállító (recovery mód eléréséhez valamint frissíthetjük az alapértelmezett indítóbeállításokat automatikusan. Bizonyos helyzetek, rendszerindítási problémák megoldására hasznos lehet még a helyreállító lemez készítése (Create rescue floppy) és a gyári beállítások visszaállítása (Restore original settings) lehetőség.


3) Kapcsolódó weboldalak

- Témák, háttérképek gyűjtőhelye: gnome-look.org

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.